26. helmikuuta 2013

Neulottu rahi

Olen viimeksi neulonut ala- tai yläasteella, ja tuotokseni oli kaikkea muuta kuin julkaisukelpoisia. Neulomisesta jäi myös jonkinlainen kammo, koska olin jatkuvasti opettajan kanssa napit vastakkain, kun minä olin luokan ainoa ja siksi myös vaikea vasenkätinen.

Sain kuitenkin tutultani haasteen, kun hän kysyi, tekisinkö heidän uuteen kotiinsa tämän tyyppisen rahin. Olin jo kieltäytymässä, kun ajattelin, että ei tule ikinä onnistumaan. Periksiantamaton luonteeni kuitenkin päätti, että yritetään ainakin. Niinpä aloin googlailemaan ja hieman vinkkiä sainkin täältä.



Tässä vielä lähikuvaa pinnasta.


21 kommenttia:

  1. Ei tainnut ensimmäinen kommentti lähteä liikenteeseen. Mutt kiva rahi! Oisko mahdollista saada suomeksi tiivistelmä ohjeesta? Osaan termit kyllä suomeksi, mutta lontoo ei oikein suju :D

    Jos et koko ohjetta jaksa kääntää, niin onko tämä tehty siis pyöröpuikoilla? Entä minkälaista lankaa käytit?

    Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentistasi, ja tosiaan mitään aikaisempaa kommenttia en ole saanut, mutta onneksi nyt tuli perille! :) Mulla ei kauhean vahvaa neulontataustaa ole, niin en osaa välttämättä käyttä oikeita termejä, mutta jonkinlaisen tiivistelmän yritän antaa.

      Eli neuloin pyöröpuikolla, ja oli kyllä kätevää kun ei silmukat karkaillu. Tarkoituksena on neuloa suorakaiteen muotoinen kappale, ja koko ajan oikeita silmukoita. Rahin korkeus riippuu siitä, kuinka monta silmukkaa luot. Minun rahissani oli muistaakseni n. 30 silmukkaa (=n. 40 cm). Rahi on tehty trikookuteesta.

      Neulomista jatketaan niin monta kerrosta, kuin suorakaide on haluamasi pituinen. Tämän jälkeen päätellään työ ja ommellaan lyhyet sivut yhteen, että suorakaiteesta tulee suljettu ympyrä (tai lieriö on kai oikeampi termi).

      Sitten suljetaan toinen pitkistä sivuista niin, että neula viedään vain joka toisen kerroksen silmukan läpi ja kiristetään niin, että ympyrä sulkeutuu. Sitten tuleekin jo rahin täyttämisvaihe, jonka jälkeen toinen pitkä sivu kiristetään umpeen samalla tavalla kuin toinenkin. Ja rahi on valmis!

      Toivottavasti ohjeista saa jotain selkoa! :)

      Tässä vielä yksi linkki, josta löytyy vaihekuviakin
      http://lvlyblog.com/2012/12/19/pattern-knitted-pouf/

      Poista
    2. Kiitti! Joo, mulla netti pätkäsi ilmeisesti juuri silloin poikki.

      Enköhän tällä ainakin alkuun pääse! Ajattelin jo, että joudun opettelemaan virkkauksen, en oo nimittäin virkannu sitten ala-asteen :D Mutta vielä säästyin.

      Paljon tähän meni suunnilleen kudetta? En ole koskaan tehnyt mitään trikookuteesta, niin ei oo mitään tietoa paljon semmosta menee. Ja minkä kokosia puikkoja käytit? 8 pyöröpuikko muistaakseni löytyy, mutta ei sen isompia.

      -Katja

      Poista
    3. Kudetta meni aika lailla tasan 2 kiloa, ja puikon koko kannattaa olla varmasti vähintään se 8. Minä käytin muistaakseni kokoa 10, mutta 8 käy varmasti myös oikein hyvin.

      Poista
  2. Ok kiitos sinulle paljon! Täytyy lähteä ostoksille :)

    VastaaPoista
  3. Oli tuoss useamman viikon tauko rahin kanssa, nyt vihdoin sain neulottua loppuun. Nyt tuli eteen ongelma: minä en saa kiristettyä mitenkään tätä tarpeeksi kireäksi, jotta reikä menisi umpeen :( blah.. Onko hyvuä vinkkejä :D?

    VastaaPoista
  4. Itse tuli taisteltua sen kiristämisen kanssa myös aika lailla, ja muistaakseni kokeilin monia eri variaatioita. :) Kiristämiseen vaikuttaa sekin, minkä kokoisen rahin on tehnyt, mutta koosta riippumatta kiristysnauha kannattaa pujotella joka toiseen tai joka kolmanteen kerrokseen eikä joka kerroksen läpi. Kiristin muistaakseni toisen pään kahdella eri narulla, jolloin keskelle jäävän kolon voi saada pienemmäksi. Eli ensin pujoteelee molemmat narut kerrosten läpi, jonka jälkeen kiristää narut vuorotellen.. on tosi vaikea selittää ilman kuvia.

    Toivottavasti onnistut ja minä ainakin tarvitsin kaveria kiristämiseen, kun yksin tekemällä sitä ei saa niin kireälle! :)

    VastaaPoista
  5. Heippa! Kiinnostaa kovasti, että mitä tuolla rahin sisällä on? :) Kaunis rahi!

    VastaaPoista
  6. Heippa! Kaunis rahi, mutta mitä siellä mahtaa olla sisällä? Oletko jostain löytäny valmiin pohjan vai?

    VastaaPoista
  7. Joo minäkin kokeilin eri variaatioita vaan mikään ei sujunut :-D pitää huomenna Yrittää kahdella narulla ja pyytää jotain kaveriksi :-) -katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla tämä jumittaa edelleen kiristysvaiheessa :D
      Vuorikangaskin pitäisi ommella. Miten muuten olet saanut "navoista" noin tasaiset? Tuleeko ne tuommoiseksi kun laittaa tarpeeksi täytettä onko joku kikka olemassa
      -Katja

      Poista
    2. Kieltämättä kiristysvaihe vaatii jonkin verran kärsivällisyyttä, ettei omat hermot ala kiristyä :) Mutta kyllä kun laitat tarpeeksi täytettä, niin navoista pitäisi tulla melko tasaiset ja rahiin uppoaakin täytettä yllättävän paljon.

      Sinnikkyyttä vain, kyllä sen vielä valmiiksi saat! :)

      Poista
  8. Kiitos :) rahissa on vaahtomuoviliikkeestä ostettua vaahtomuovirouhetta (tein myös sisäpussin rahiin, ettei vaahtomuovi pursuile neuloksen väleistä). Sitä voisi itsekin varmaan leikellä esim. vaahtomuovipatjasta, mutta toimin kuitenkin helpoimman kautta :)

    VastaaPoista
  9. Hei. Mitä tarvikkeet suunnilleen maksoivat ja mistä ostit nuo trikookuteet? -Sini

    VastaaPoista
  10. Osaatko sanoo paljoko tuon kokoseen rahiin meni tuota vaahtomuovirouhetta?! Oon ite tekemässä samanlaista, niin mietin että paljonkohan tuota pitäis tilata? Montako kiloo suunnilleen?

    VastaaPoista
  11. Suuret pahoittelut siitä, että vastaukseni tulee näin myöhässä :( mutta parempi kai myöhään kuin ei milloinkaan.
    Sini: karkeaa arviota kaikista tarvikkeista, joita rahiin tarvitaan on melko vaikea antaa, kun itse käytin rahiin osittain jo kotoa löytyviä tarvkkeita (esim. pyöröpuikot ja lakana rahin sisäpussia varten). Trikookuteet ostin Lankamaailmasta Tampereelta ja kude maksoi n. 8-9 €/kg. Kuvan rahiin minulla meni n. 2 kg ja kokemuksesta neuvon, että kannattaa ostaa tarvittava määrä kudetta yhdellä kerralla, koska mikäli kude loppuu kesken, voi olla vaikea löytää samansävyistä kudetta lisää.

    Jenn-na: Tarvittava määrä vaahtomuovirouhetta riippuu siitä, kuinka napakan rahista haluat. Rahiin laitoin vaahtomuovirouhetta muistaakseni 2-3 kg. Napakamman rahista saa, jos käyttää vaahtomuovirouheen sijasta esim. styroxraetta, joka on puolestaan kalliimpaa. Tosin sitäkin voi saada edullisesti jos esim. nurkista löytyy vanha säkkituoli, jonka sisällä on styroxraetta.

    Toivottavasti näistä myöhäisistä vastauksista oli vielä apua :)

    VastaaPoista
  12. Aivan ihana rahi! Tuollaisen tekemisestä olen itsekin haaveillut, ehkä minäkin joskus... :) Jonkun blogin lukijoista bongasin sinut ja blogisi. Ihana blogi, tulen varmasti uudestaankin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos paljon kommentistasti ja mukavasta palautteesta, lämmittää aina mieltä. :) Suosittelen lämpimästi rahin tekemistä, vaikka se vaatiikin hieman kärsivällisyyttä ja mahdollisesti pitkää pinnaa, mutta sitkeys kuitenkin palkitaan :) Ja sitten kun oikein pääsee vauhtiin, niin se on hyvä lahjaideakin..itse tein vanhemmilleni juuri viime jouluna rahin joululahjaksi.

      Poista
  13. Moikka! aloin tekemään tätä rahia ja tuli sellainen kysymys mieleen että oletko venyttänyt neulosta kun oot alkanu laittamaan päitä yhteen vai venyykö se vasta sitten kun on täytteet sisällä? :)

    VastaaPoista
  14. Moi! Ei tainnu ensimmäinen kommentti päästä perille asti. Eli uudestaan: muistatko kuinka paljon mahtaa rahin halkaisija olla? ja venytitkö työtä vasta täyttö vaiheessa? Kovin yritän tehdä tälläistä ja kohta kilo kudetta käytetty. :)

    VastaaPoista
  15. Hei,
    Suuret pahoittelut, että vastaukseni on kestänyt näin kauan. Rahi on tehty trikookuteesta, joka jo materiaalina on hyvin venyvää. Lisäksi, kun neuloskin on melko venyvää, ei rahia tarvinnut paljon erikseen venyttää, vaan se saa pallon muotonsa näppärästi täyttövaiheessa. Minulla rahiin meni kudetta n. 2 kg, ja muistaakseni halkaisija oli n. 40-50 cm. Tarkempaa mittaa en oikein voi enää ottaa, kun tein rahin tosiaan ystävälleni. Toivottavasti näistä vastauksista oli apua, mutta kysy ihmeessä lisää, jos jotakin jäi vielä epäselväksi! :)

    VastaaPoista